Kapat
© 2016 · Sosyal Galaksi Hakkımızda · Editör Başvurusu · İletişim ·

Regl döneminde görülen duygusal, davranışsal ve somatik (fiziksel) tüm sorunlar

   Kadınlarda regl öncesinde ve sırasında görülen; bazı duygusal, davranışsal ve somatik (fiziksel) semptomlar 'premenstrüel sendrom' olarak adlandırılırken bu dönemde yaşanan sorunlar günlük yaşantının seyrini bozacak düzeyde ise buna ‘premenstrüel disforik bozukluk' adı verilir. 
Amerika'da bu sorunlar toplumun %2-%10 unda görülmüştür. Orta derecede semptomların ise %30-%80 inde görüldüğü; yapılan bir çalışmada ise Afrikalı-Amerikan kadınlar ile beyaz kadınlar arasında eşit oranda görüldüğü saptanmıştır.

Öncelikle regl döngüsü (menstrual siklus) nasıl başlar onu anlatalım.

   Beyindeki hipofiz bezinin ön lobundan FSH ve LH hormonlarının salgılanmasıyla başlar. FSH (Folikül Stimülan Hormon) yumurtalıklarda gelişmeye hazır yumurtaları uyarır. Bu hormonun uyardığı yaklaşık 18-20 yumurtadan biri gelişir ve döllenme gerçekleşmediğinde regl kanamasıyla vücuttan atılır.


 

Peki regl öncesinde cinsel istekte neden artış görülür?

   LH (Luteinizan Hormon) yumurtlamayı sağlamak üzere yumurta duvarındaki değişiklikleri kontrol eder. Döngünün ortalarında değeri pik yapar ve 18-26 saat içinde ovulasyon (yumurtlama) gerçekleşir. Bu hormonun yükselmesi doğurganlığı artırmak amacıyla cinsel isteğin çoğalma sebeplerinden biridir. Kesin olmamakla birlikte ovulasyon döneminde bazı kadınların kokulara karşı daha hassas olduğu gözlenmiştir.

Regl olmadan önce karın ağrısı ve lekelenme neden görülür?

   Ovulasyon sırasında alt karın bölgesinde ağrı ve hafif kanama görülebilir. Almanca Mittelschmerz denen bu probleme kadınların %20sinde rastlanmıştır.

Regl dönemi yaklaşırken neden sivilce oluşur?

   Yumurtalıkların salgıladığı androjenler FSH etkiyle östrojene dönüşür ancak regl döneminde sivilce oluşumunun nedeni androjenlerin yağ bezelerini uyarmasıdır. Kir ve bakteri ile tıkanan gözeneklerde sivilce oluşur.

Regl döneminde ödem ve göğüslerde hassasiyet neden oluşur? 

   LH östrojen hormonunun sentezlenmesini sağlar. Östrojen etkisiyle vajinadaki bezler bol alkalen sıvı salgılayarak spermlerin vajinadaki ortamda yasama şansı bulmasını sağlar. Ayrıca östrojen endometriyumu(rahmin iç tabakası) gebeliğe hazırlar. Östrojenin artmasıyla birlikte FSH düşüşe geçer. Östrojen hormonuna duyarlı olunması durumunda hassasiyet ve ödem gelişebilir.

Regl döneminde huysuzluk, trip gibi problemler neden görülür?

   Ovulasyondan sonra çatlayan yumurtalardan progesteron hormonu salgılanır. Bu hormon döngünün ikinci yarısında endometriyum değişikliklerini düzenler. Bu dönemde salgılanan progesteron hormonunun yoğun olmasından dolayı beyinde tepkiler oluşur bu tepkiler ani duygu değişikliklerine neden olur. B6 vitamini (piridoksin) yönünden zengin beslenmek serotonin ve dopamin sentezlenmesini destekleyerek bu etkileri hafifletmeye yardımcı olur.

Regl olurken neden tatlı krizleri gerçekleşir?

   Tatlı krizleri ağır basıyorsa bunun nedeni insülin duyarlılığının artması olarak düşünülebilir ancak bu tarz tatlı krizleri çoğunlukla çikolata aşermeye dönüşür. Çikolata zengin bir magnezyum kaynağıdır. Magnezyum kasılmaları sindirir ve seker metabolizmasını düzenler.

Regl dönemi neden sancılı olur?

   Döllenme gerçekleşmediğinde östrojen ve progesteron salgısı geriler. Sonrasında fazla endometriyum kanama ile birlikte dışarı atılır. Bunlar olurken uterus kasıldığından sancılar görülebilir. Kalsiyum ve magnezyum yönünden zengin beslenmek kasımaları ve dolayısıyla krampları azaltır.