Kategoriler
Temizlemek için DEL veya ESC'ye basın.
Sonuçlar buraya yüklenecektir.
Koalalar, Doğu Avustralya'nın Okaliptüs Ormanları'nda yaşarlar.
Krem rengi bir göğsü ve gri kürkleri olan Koalalar, ağaçların dallarında yaşamak için güçlü pençelere sahiplerdir.
Koalalar yaklaşık 60 cm ila 85 cm uzunluğundadır ve ağırlıkları yaklaşık olarak 14 kilogramdır. Koalalar 20 seneye kadar yaşayabilirler. Ağaç ve Ağaç dallarına sarılarak duran koalalar bunu serinlemek ve kimi zaman bölgelerini işaretlemek için yaparlar.
Olgun bir erkeğin beyaz göğsünün ortasında koyu, yapışkan bir madde yayan koyu bir koku bezi vardır. Bunu diğer koalalara karşı kendi bölgesini işaretlemek için ağaçlarına sürer.
Bazen onların 'ayı' olarak adlandırıldığını duysanız da, koalalar 'ayı' değil, keseli hayvanlardır. Kısaca onları 'koala ayıları' olarak adlandırmak yanlıştır. İsimleri sadece 'koala'dır. Bu memelilerin, çoğu keseli hayvanlarda olduğu gibi yenidoğanlarının geliştiği ve beslendiği keseleri vardır.
Bebek koala doğduğunda, hemen annesinin kesesine tırmanır. Henüz 2 santimetre uzunluğundadır. Kör ve kulaksız bir bebek koala, yolunu bulmak için doğal içgüdüsünü kullanır.
Bebek Koalalar (Joeys olarak da bilinir), altı ay boyunca kese içinde süt içerek, annelerinin yarı sindirilmiş dışkılarını yiyerek büyür ve gelişirler. Aynı zamanda yarı sindirilmiş Okaliptüs dışkısı tüketmeleri, yaprağın sertliğine alışma sürecidir. Yeterince güçlü olduklarında, büyümüş olan koala altı ay boyunca annesinin sırtına biner ve keseyi ise sadece süt içmek için kullanabilir. Çünkü keseye sığmak için fazla büyümüşlerdir ve tekrar keseye girmeleri imkansız hale gelmiştir.
Avustralya'nın güney kısımlarındaki (solda) Koalalara göre kuzeydeki koalalar (sağda) çok daha büyük ve daha kalın kürklüdür. Bu soğuk kış mevsiminde onları sıcak tutmak için gerçekleşen bir adaptasyondur.
Her Koala’nın ‘evi’ birkaç ağaçtan oluşur. Aynı ağaçları düzenli olarak ziyaret ederler. Bu ağaçların kapladığı alana Koala’nın 'Ev Aralığı' denir. Her Koala'nın kendi ev yelpazesi vardır, bu da diğer Koalalarınkiyle örtüşür. Üreme dönemi gelmeden, Koalalar birbirlerinin ağaç evlerini ziyaret etmezler.
Koalalar ayrıca bir dizi gürültü yaparak birbirleriyle iletişim kurarlar. Şimdi izleyeceğiniz videoda hem 'horlama' benzeri bir sesle iletişim kuran bir koalayı hem de Ağaç evinden kovulan ve çığlık atan (ciyaklama) bir diğer koalanın tepkisini göreceksiniz.
Koalalar iyi bir yiyicidirler, bu sebeple yetişkin bir koala günde bir kilogram sert okaliptüs yaprağı tüketebilir. Okaliptüs veya Mavi Sıtma Ağaçlarındaki en kaliteli yaprakları seçmek de onlar için ayrı bir görevdir. Bu eşsiz hayvanlar zehirli bir yaprağı kolayca tespit edebilirler.
Peki sert okaliptüs yapraklarını tüketebilmelerinin sırrı nedir? Koalaların uzun bir sindirim organı olan Çekumları vardır.
Çekumlarında bulunan bir sindirim bakterisi, sert olan yaprakları parçalamasına ve sindirmesine yardımcı olur.
Koalalar isimlerini Aborjinlerin kültürlerinden almışlardır ve bu isim "içecek yok" anlamına gelir. Bunun nedeni, koalaların tüm su ihtiyaçlarını tükettikleri yapraklardan almalarıdır. Bu sebeple su içmeye nadiren ihtiyaç duyarlar.
Koalaların fazla enerjisi yoktur, yemek yemek dışındaki tüm vakitlerini ağaç dallarında uyuyarak geçirebilirler. Bir koala günde 18 saat uyuyabilir. Çoğu zamanı uykuya harcamalarının sebebi ise toksik, lifli, düşük besin değerlerine sahip diyetlerini sindirmek çok fazla enerji gerektirir ve uyku, enerjiyi korumanın en iyi yoludur.
Bu güzel canlılar yasalarca korunmasına ve nesli tükenmekte olan bir tür olarak sınıflandırılmamasına rağmen, yaşam alanları tehdit altındadır. Koala habitatının yaklaşık %80'i pet hayvan olarak sahiplenme, kuraklık ve orman yangınları gibi faktörler sebebiyle tükenmiştir.
1920'li yıllarda kürk ticaretinden kurtarılarak Kanguru Adası'na getirilen koalalar burada hayata tutunmuştu. Ancak Kanguru Adası'nda çıkan yangın sonucunda 3'te 1'i yok olan adada, 50 bin koaladan 25 bin tanesinin hayatını kaybettiği düşünülüyor.
Avustralya'daki Orman yangınından kaçmaya çalışan bir koalanın çaresiz anı
Düşüncelerinizi Paylaşın