Kategoriler
Temizlemek için DEL veya ESC'ye basın.
Sonuçlar buraya yüklenecektir.
Japonya'nın insan-hayvan embriyo deneyleriyle ilgili yasağı kaldırmasının ardından Japon kök hücre bilimcisi Hiromitsu Nakauchi, insan hücrelerini içeren hayvan embriyoları oluşturmak ve onları taşıyıcı hayvanlara nakletmek için harekete geçerek bu konuda devletten destek almayı başaran ilk bilim insanı oldu. Araştırma sonunda organ nakli için yeni kaynakların oluşması bekleniyor.
Kaliforniya'daki Tokyo Üniversitesi'nde ve Stanford Üniversitesi'ndeki araştırma ekiplerini yöneten Hiromitsu Nakauchi, fare ve sıçan embriyolarında insan hücreleri yetiştirmeyi ve bu embriyoları taşıyıcı hayvanlara nakletmeyi planlıyor. Nakauchi'nin nihai amacı, fare ve sıçanlar yoluyla insanlara nakledilebilen (karaciğer, böbrek vb.) organları sorunsuz bir şekilde üretmek.
Japonya, Mart ayında aldığı kararla 'insan hücrelerini içeren hayvansal embriyoların 14 günden daha fazla büyümesini veya bu tür embriyoların bir taşıyıcı rahim içine nakledilmesini' yasaklamıştı. Ancak Japonya Eğitim ve Bilim Bakanlığı, vekil hayvanlara nakledilebilen ve insan-hayvan embriyolarının oluşturulmasına izin veren yeni kılavuzlar yayınladı.
Bunun üzerine harekete geçen Nakauchi'nin talep ettiği deney ve araştırma kararı Japonya Eğitim ve Bilim Bakanlığı'ndaki uzmanlar komitesi tarafından ilk onaylanan deneyler oldu. Bunlara rağmen deneylerin gerçekleştirilmesi için bakanlıktan onay kararı çıkması gerekiyor.
Nakauchi, başlangıçta 14.5 gün süresince hibrit fare embriyoları yetiştirecek, ardından domuz hibrit embriyosu yetiştirmek için hükümetten 70 günlük bir izin isteyecek. Tüm bu deneyler 'etiklik' kaygılarını da ortaya çıkarıyor. Bazı biyoetikçiler, insan hücrelerinin hedeflenen organın gelişiminin ötesine geçmesi, gelişmekte olan hayvanın beynine gitmesi ve bilişini potansiyel olarak etkilemesi ihtimalinden endişe duyuyor. Nakauchi, bu kaygıların deney tasarımın yapılırken dikkate alındığını söyleyerek: “Hedefli organ üretimi yapmaya çalışıyoruz, bu yüzden hücreler sadece pankreasa gidiyor” dedi.
Bilim insanlarının uygulayacağı strateji, pankreas gibi bir organın üretimi için gerekli genlere 'sahip olmayan' bir hayvan embriyosu oluşturmak ve ardından insan kaynaklı pluripotent kök(iPS) hücrelerini hayvan embriyosuna enjekte etmektir. iPS hücreleri, embriyonik bir durumda yeniden programlanan ve neredeyse tüm hücre tiplerine dönüşebilen hücrelerdir. Hayvan geliştikçe, insan hücrelerini (iPS) kullanarak kendi hücreleriyle yapamayacağı organı oluşturma yeteneği kazanır.
2017'de, Nakauchi ve meslektaşları, fare iPS hücrelerini, pankreas üretemeyen bir sıçanın embriyosuna enjekte etmişti. Sıçan tamamen fare hücrelerinden yapılmış bir pankreas oluşturdu. Nakauchi ve ekibi, pankreasın, diyabet için tasarlanan bir fareye geri nakledilmesini sağladı. Sıçan tarafından üretilen organ, kan şekeri seviyelerini kontrol edebildi ve diyabet faresini etkili bir şekilde iyileştirdi.
Ancak tüm bu çalışmalara rağmen insan hücrelerinin başka bir türde büyümesini sağlamak kolay değil. Nakauchi ve arkadaşları, Teksas, Austin’deki 2018 Amerikan Bilimi Geliştirme Toplantısı’nda insan iPS hücrelerini, pankreas üretmeyecek şekilde tasarlanan koyun embriyolarına koyduklarını kamuoyuna duyurdu. Ancak 28 gün boyunca yetişen hibrit embriyolar çok az insan hücresi içeriyordu ve hiçbir organa benzemiyordu. Nakauchi, bunun muhtemelen insanlar ve koyunlar arasındaki genetik uzaklıktan kaynaklandığını söylüyor.
Düşüncelerinizi Paylaşın