Kapat
© 2016 · Sosyal Galaksi Hakkımızda · Editör Başvurusu · İletişim ·

Gecko kertenkelelerinin ayak parmakları üzerinde 2 milyar adet nano boyutta kıllar bulunur. Bu kıllar sayesinde kaygan ve zorlu yüzeylere yapışarak (Örn: cam, tavan) koşabilir. Geckoların 1000'den fazla türü de bulunuyor.

Birçok Gecko türü, gece karanlıkta avlanabilecek görme hassasiyetine sahiptir. Yapılan araştırmalar neticesinde Tarentola chazaliae adındaki Gecko türü Ay ışığında bile insanların görme körlüğü yaşadığı birçok rengi çok yüksek kalitede ve iyi bir şekilde görüntüleyebiliyor. Bu da demek oluyor ki sizin için kapkaranlık olan bir oda, misafir bir Gecko için rengarenk bir Dünya oluyor. :)

 

Diğer kertenkele türlerinden farklı olarak Geckolar iletişim için cıvıltı ve tıklama gibi sesler çıkartırlar. Bu çıkardıkları sesler aynı zamanda rakiplerini veya düşmanlarını bir bölgeden uzaklaştırmaya veya kaçırmaya yarar. Kimi zaman da çiftleşme amaçlı bu sesleri çıkarırlar.

Başlıkta biraz heycanlı vermiş olabiliriz ancak çok karıştırılan bir durumdur. Zararsız Geckolar kimi zaman yılan sanılıp insanlar tarafından vahşice öldürülmekteler. Kimi Geckoların bacakları yoktur, (yakından incelemede belki körelmiş bacaklar tespit edilebilir) bu sebeple yılanlara benzerler.

Genelde Avustralya ve Yeni Gine'de yaşayan Pygopodidae ailesinde 35 tür bacaksız kertenkele vardır. Bu türlere halk arasında Bacaksız kertenkele, yılan kertenkele veya kanatlı kertenkele denilir. Pygopodlar da düşük frekanslı sesleri daha iyi duyabilme özelliğine sahiptir.

Birçoğunuzun bildiğini varsayıyoruz tehlike anında diğer kertenkelelerin yaptığı gibi Geckolar'da bir strateji olarak kuyruklarını bırakıp kaçabilirler. LiveScience'da yayınlanan araştırmaya göre Kertenkeleler kuyruklarında bulunan kesikli çizgilere göre kuyruk bırakma işlemlerini yapıyorlar ve kuyrukları önceden belirlenmiş bölgelerden ayrılıyor. Kuyruğunu bıraktığı zaman yeni kuyruk çıkaramayan tek tür ise Tırtıklı kertenkeledir. 

Görsel : Leopard Gecko kuyruk atıyor.

Tehlikeli bir durumda kuyruğunu bırakan kertenkeleler için bu durumun en büyük dezavantajı kuyruklarında bir besin depolarının olmasıdır. Sonradan yeni kuyruğa sahip olmak isteyecek bir kertenkele için yeni bir enerji kaynağı yaratmak oldukça güç olacaktır. Aynı zamanda bir Gecko'nun kuyruğuna bakarak onun sağlığını da ölçebilirsiniz. Türe bağlı olarak değişse de ince ve zayıf kuyruk hastalık veya açlık belirtisi olabilir.

İyi bakımlı bir Gecko 10-20 yıl kadar yaşayabilir. En uzun yaşamış Gecko'nun ise 27 yaşında olduğu bilinmektedir. Leopar Geckoları'da ortalama 15-20 yıl yaşamaktadırlar.

Geckoların birçok türünde göz kapağı bulunmamaktadır. Bu sebeple gözlerini yalayıp temizler ve nemli tutarlar. (Teknik olarak gözkapağını örten şeffaf zarı yalamaktadırlar.) Göz kırpamayan kertenkele türleri sabit göz kapakları taşırlar. Bu türlere örnek Tokay Geckoları, Tepeli Gecko (Rhacodactylus ciliatus), Madagaskar Geckoları (Phelsuma) 

Bukalemunlardan farklı olarak Geckolar da renk değiştirme (kamuflaj) özelliğine sahiptir. Kamuflajın altında yatan bilimsel işleyişe göz atmak isteyecek olursak. National Geographic'den Ed Yong, (Bilim gazetecisi) kamuflaj hakkında şunları raporlamıştır; 

Bu hayvan cildinde onun görüntüsünün temelini oluşturan ışığa duyarlı proteinler bulunmakta, görmenin temel prensibi olarak ışık gözlerinize ulaştığında, retinalarınızdaki opsinler beyninize sinyal gönderen kimyasal tepkimeleri tetikleyerek yanıtlar verir. Bu da "işte bu şekilde görüyorsun" demenin bilimsel aşamasıdır. İşte Geckoların gözlerden ziyade derilerinde de bu opsinlerden tespit edilmiştir. Geckoların karanlık pigmentlerle dolu olan melanofor hücrelerinde ve yanal bölgelerinde bulunan opsinlerin çevredeki ışık seviyelerine tepki vereceğini ve otomatik olarak kertenkelenin renk değişimini sağlayabileceğini söylüyorlar.

Uçan Gecko veya Paraşüt Gecko olarak adlandırılan bu türler Güneydoğu Asya'da yaşayan Arboreal Gecko soyundan gelmektedir. Tam olarak uçamasa da dümene benzeyen kuyrukları ve deri kanatlarını kullanarak kısa süreli ve oldukça iyi mesafeli uçuşlar sağlayabiliyorlar. Uçan Gekolar 6-8 inç vücut uzunluğuna rağmen 200 fite kadar süzülebiliyor.

Jaragua sphaero veya cüce kertenkele Dünya'nın en küçük sürüngenlerinden biridir. Başka bir gecko türü olan S. parthenopion ise burun deliğinden kuyruğa kadar sadece 0,63 inç olarak ölçülmüştür. Bu minyatür boyuttaki kertenkelenin Dominik Cumhuriyeti'ndeki Jaragua Milli Parkı ve Beata Adası'nda sınırlı sayıda bulunduğu düşünülüyor.